Izdelava tiskanega vezja – tudi najzahtevnejše tiskano vezje

prototipna tiskana vezjaIzdelava tiskanega vezja zahteva profesionalen pristop ter ogromno znanja in izkušenj. Le tako je mogoče zagotoviti, da bo tiskano vezje opravljalo svojo nalogo na dovolj visokem nivoju. Posamezne komponente, kot so kondenzatorji, uporniki ipd., so običajno prispajkane na tiskano vezje, pri kompleksnejših oblikah pa lahko naletimo tudi na vdelovanje elementov na podlago. Kadar nam je pomembno, da vezje omogoča čim večjo gostoto komponent, se odločimo za večslojno vezje (načeloma do 24 slojev), možna pa so tudi enostranska (z eno stranjo iz bakra) in dvostranska tiskana vezja, pri katerih imamo dve bakreni plasti.

Možna tudi izdelava tiskanega vezja iz posebnih materialov

Material, ki se najpogosteje uporablja za tiskano vezje, naj bo to enostransko, dvostransko ali večslojno, je baker. V določenih primerih pa je možna tudi izdelava tiskanega vezja iz posebnih materialov. Izdelava tiskanega vezja združuje različne tehnološke procese, za katere je potrebna tudi posebna oprema, poleg tega pa je treba poskrbeti za varnost in preprečiti prekomerno onesnaževanje okolja. Izdelava tiskanega vezja ima vsekakor ogromno prednosti, ki jih druga elektronska vezja oziroma tehnike vezave komponent ne morejo zagotoviti. Postopek proizvodnje je pri tiskanih vezjih cenejši in hitrejši, saj elektronske elemente povezuje en sam del. Poleg tega je mogoče precejšen del proizvodnje avtomatizirati, kar velja tudi za samo sestavljanje oziroma namestitev elementov. Seveda pa je za neoporečno funkcioniranje tiskanih vezij smiselno oziroma priporočljivo izvesti ustrezna testiranja.

Tiskano vezje različnih tipov in za različne namene uporabe

izdelava tiskanega vezja

V podjetju INTEC TIV izdelujemo različna prototipna tiskana vezja. Proizvodi se razlikujejo glede na tip, debelino, razmike, namene uporabe itd. Izdelava tiskanega vezja med drugim zajema tiskana vezja za 3D-očala, za senzorje, za telekomunikacijske naprave ipd. Materiale za prototipna tiskana vezja nam dobavljajo preverjeni dobavitelji. Sprva smo izdelovali predvsem enostranska vezja, vendar smo v letih od začetka našega delovanja, ki sega v daljne leto 1973, izpopolnili in nadgradili naša znanja. Tako lahko zdaj za vas izdelamo tudi najkompleksnejša (HDI – High Density Interconnect) tiskana vezja. Kranj, kjer tiskana vezja načrtujemo, izdelujemo, testiramo in sestavljamo, je le izhodišče, saj smo s svojimi proizvodi prisotni po vsej Evropi, še posebej pa na nemškem, avstrijskem in švicarskem tržišču. Prizadevamo si za razvijanje lastnih, inovativnih rešitev in posledično za postavljanje novih standardov kakovosti na področju razvoja tiskanih vezij.