Preprosta izdelava tiskanih vezji s pomočjo laserskega printerja

Metoda izdelave tiskanih vezij je strokovnjakom elektronike znana že kar nekaj časa. Njen razvoj se je pričel že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja.

Kako poteka izdelava tiskanega vzeja?

program za tiskana vezja

Vezje je seveda najprej potrebno narisati z računalniškim programom. Program za risanje tiskanih vezij je navadno kar Avtocad. Seveda je vezje možno narisati tudi z drugim programom. Nato je z laserskim tiskalnikom na folijo potrebno vezje natisniti. Folijo nato postavimo na očiščeno ploščico kaširanega pertinaksa in jo z likalnikom polikamo ter tako prenesemo predlogo na pertinaks. Opisan način izdelave tiskanega vezja je zahtevnejši in dražji. Obstaja pa tudi lažji in bolj ekonomičen način izdelave tiskanega vezja.
Osnovni pripomoček za izdelavo tiskanega vezja je laminator. Predlogo tiskanega vezja s pomočjo laserskega printerja najprej natisnemo na papir. Pri samem tiskanju moramo biti pozorni na to, da kvaliteto tiskanja nastavimo na najvišjo. Zraven tega je zelo pomembno, kakšen papir bomo uporabili. Najboljši rezultati se kažejo na rahlo povoščenem papirju, kot so npr. reklamne brošure. Nujno potrebno je, da pri tiskanju uporabljamo le originalne tonerje, ki se ne razlivajo in se hitro sušijo. Natisnjeno predlogo za vezje nato obrežemo tako, da ima na vsaki strani približno 1 cm roba. Odrežemo kaširan pertinaks, ki naj bo enako dolg kot podloga in nekaj milimetrov ožji. Predlogo položimo na kaširan pertinaks ter oboje postavimo na navaden papir. Vse skupaj potisnemo v že dobro ogret laminator z vogalom naprej. Postopek večkrat ponovimo. Ko smo postopek 5 ali 6 krat ponovili, ploščico položimo v posodo, ki jo napolnimo s toplo vodo. Po nekaj minutah bo predloga sama odstopila, na ploščici pa bodo ostale izrisane vezice našega tiskanega vezja.

Uporaba tiskanih vezji se širi v vse več industrij

tiskano vezje izdelavaPred iznajdbo tiskanih vezij se je namesto njih uporabljala dejanska električna napeljava. S staranjem napeljave pa se je ta začela pregrevati, naprava oz. sistem, ki jo je uporabljal, pa se je vse bolj kvaril. Z iznajdbo tiskanih vezij je bil ta problem bolj ali manj rešen.
Tiskana vezja se uporabljajo skoraj povsod. Brez njih dan danes ne bi mogli izdelati telefonov, računalnikov, USB ključkov, pa tudi večjih elektronskih naprav ne. Iznajdba in masovna izdelava tiskanih vezij je olajšala delo mnogim proizvodnjam in večjim tovarnam, ki se sedaj le še redko srečajo s problemom kvarjenja električne napeljave. Tiskana vezja so tako povzročila še večji napredek v računalniški industriji pa tudi v drugih industrijah po vsem svetu.